Bravčová panenka v zemiakovom župane

88_hotovo.jpg (238773 bytes)

  • za 50 minút pripravené
  • za 75 minút na stole
  • vystačí na 1 štrúdľu (4 porcie)

 

Zoznam

  • 1         balenie cesta
  • 1         bravčová sviečková
  • 450 g  zemiakov
  • 50 g    prerastenej slaniny
  • 2         vajcia
  • 1         malá cibuľa
  •            petržlen
  •            soľ, čierne korenie, muškátový orech, olej
  • 1         vajce na potretie

 

Na paradajkovú omáčku

  • 6         prezretých rajčiakov, alebo 2 polievkové lyžice
               rajčinového pretlaku
  • 1 – 2   kávové lyžice kryštálového cukru
  • 1/16 l  šľahačky
  •            citrónová šťava
  •            soľ, korenie, bazalka

 

Príprava

  • vyhrejeme rúru
  • rozmiešame vajíčko na potieranie
  • zemiaky v šupke mierne uvaríme v slanej vode, poukladáme na plech, pečieme 15 – 20 minút pri 110°C, potom olúpeme a roztlačíme
  • cibuľu olúpeme, spolu s petržlenom pokrájame na jemno a slaninu pokrájame na malé kocky
  • bravčovú sviečkovú dôkladne očistíme a zbavíme kožičiek. Okoreníme a osolíme.
  • mäso opečieme zo všetkých strán na rozpálenom olej
    a necháme vychladnúť.

 

Paradajková omáčka

      Paradajky blanžírujeme (sparíme), olúpeme, rozštvrtíme,
      odstránime srdiečko, na jemno nakrájame. Sparíme na
      masle, osolíme, ochutíme čiernym korením a necháme
      dobre povariť. Pridáme cukor a ochutíme bazalkou
      a citrónovou šťavou. Všetko jemne premixujeme.
      Nakoniec zjemníme šľahačkou.

 

Zemiakový župan

      Slaninu a cibuľku trochu opečieme na oleji a zmiešame
      so zemiakmi. Pridáme vajcia petržlen, ochutíme soľou,         čiernym korením a nastrúhaným muškátovým orechom
      a premiešame.

Postup

1.     Lístkové cesto vyberieme z obalu a rozvinieme, z užšej strany odrežeme dva pruhy cesta na ozdobu. Zemiakový župan nanesieme rovnomerne na cesto asi 3 – 4 cm od kraja a pozdĺžne kraje cesta potrieme vajíčkom.

2.     Sviečkovú uložíme na župan, cesto z oboch strán preložíme a túto roládu spojom nadol preložíme na plech.

3.     Ako podložku použijeme papier na pečenie, v ktorom bolo cesto zabalené, potrieme vajíčkom, ozdobíme odloženými pásmi cesta a zase potrieme vajíčkom.

 

Pečenie

       Pri 210° C v horúcom vzduchu asi 25 minút pečieme do
       zlatova.

       Maximálna teplota 220° C


Tip na prípravu


         Ak chcete mať mäso jemne ružové, zvýšte teplotu
         pri pečení o 10 – 15 stupňov a pečenie skráťte asi
         o 7 miinút.


Tip na servírovanie

K tomuto jedlu podávame miešaný šalát a dressing.


 


88_prisady.jpg (277479 bytes)
prísady




88_krok1.jpg (82299 bytes)
1. krok


88_krok2.jpg (78738 bytes)
2. krok


88_krok3.jpg (79753 bytes)
3. krok









88_hotovo2.jpg (156274 bytes)

hotovo