- za 50 minút pripravené
- za 75 minút na stole
- vystačí na 1 štrúdľu (4 porcie)
Zoznam
- 1
balenie cesta
- 1
bravčová sviečková
- 450 g zemiakov
- 50 g prerastenej slaniny
- 2
vajcia
- 1
malá cibuľa
-
petržlen
-
soľ, čierne korenie, muškátový orech, olej
- 1
vajce na potretie
Na paradajkovú omáčku
- 6
prezretých rajčiakov, alebo 2 polievkové lyžice
rajčinového pretlaku
- 1 – 2 kávové lyžice
kryštálového cukru
- 1/16 l šľahačky
-
citrónová šťava
-
soľ, korenie, bazalka
Príprava
- vyhrejeme rúru
- rozmiešame vajíčko na potieranie
- zemiaky v šupke mierne uvaríme v slanej
vode, poukladáme na plech, pečieme 15 – 20 minút pri 110°C, potom olúpeme
a roztlačíme
- cibuľu olúpeme, spolu s petržlenom
pokrájame na jemno a slaninu pokrájame na malé kocky
- bravčovú sviečkovú dôkladne očistíme
a zbavíme kožičiek. Okoreníme a osolíme.
- mäso opečieme zo všetkých strán na rozpálenom
olej
a necháme vychladnúť.
Paradajková omáčka
Paradajky
blanžírujeme (sparíme), olúpeme, rozštvrtíme,
odstránime srdiečko, na jemno nakrájame. Sparíme na
masle, osolíme, ochutíme čiernym korením
a necháme
dobre povariť. Pridáme cukor a ochutíme bazalkou
a citrónovou šťavou. Všetko jemne premixujeme.
Nakoniec zjemníme šľahačkou.
Zemiakový župan
Slaninu
a cibuľku trochu opečieme na oleji a zmiešame
so zemiakmi. Pridáme vajcia petržlen, ochutíme soľou,
čiernym korením a nastrúhaným
muškátovým orechom
a premiešame.
Postup
1. Lístkové cesto vyberieme z obalu a
rozvinieme, z užšej strany odrežeme dva pruhy cesta na ozdobu. Zemiakový župan
nanesieme rovnomerne na cesto asi 3 – 4 cm od kraja a pozdĺžne kraje cesta
potrieme vajíčkom.
2. Sviečkovú uložíme na župan, cesto z oboch
strán preložíme a túto roládu spojom nadol preložíme na plech.
3. Ako podložku použijeme papier na pečenie,
v ktorom bolo cesto zabalené, potrieme vajíčkom, ozdobíme odloženými pásmi
cesta a zase potrieme vajíčkom.
Pečenie
Pri 210° C
v horúcom vzduchu asi 25 minút pečieme do
zlatova.
Maximálna
teplota 220° C
Tip na prípravu
Ak chcete mať mäso jemne ružové,
zvýšte teplotu
pri pečení o 10 – 15
stupňov a pečenie skráťte asi
o 7 miinút.
Tip na servírovanie
K tomuto jedlu podávame miešaný šalát
a dressing. |

prísady

1. krok

2. krok

3. krok

hotovo
|